Kojarzący się z Poznaniem rogal to wypiek, będący od lat symbolem obchodów imienin Św. Marcina, obchodzonych co roku w Poznaniu 11 listopada. Dziś Poznaniacy nie wyobrażają sobie świętowania tego dnia bez skosztowania chociażby jednego rogala, jednak czy każdy z nich wie jaka historia kryje się za tym smacznym wypiekiem? Dowiedzmy się zatem kiedy powstał pierwszy poznański rogal.

Historia poznańskiego rogala

Początków tego wypieku należy doszukiwać się jeszcze w czasach pogańskich. Wedle tradycji składano bowiem wtedy bogom ofiary, składające się z wołów oraz wypieków w kształcie rogów woła. Później zwyczaj pieczenia tych charakterystycznych rogali został przejęty i kontynuowany przez Kościół, który połączył go z postacią św. Marcina. Ukształtowanie się tradycji w takiej formie, która jest kultywowana dzisiaj, miało miejsce w listopadzie 1891 roku, kiedy to ówczesny proboszcz parafii św. Marcina ksiądz Jan Lewicki postanowił zrobić dobry uczynek dla biednych, apelując do wiernych. Cukiernik Józef Melzer, który był wtedy obecny na mszy, podczas apelu księdza, zgłosił się do swojego szefa z pomysłem, by powrócić do tradycji z rogalami. W późniejszym czasie bogatsi Poznaniacy otrzymywali ten wypiek już za pieniądze, a biedniejsi wciąż za darmo. W 1901 tradycję związaną z rogalem przejęło Stowarzyszenie Cukierników. Zwyczaj ten z przerwą w trakcie obu wojen światowych przetrwał aż do dzisiaj.

Imieniny świętego Marcina obecnie

Co roku oficjalne obchody ulicy św. Marcina przyciągają tłumnie tysiące Poznaniaków, chcących doznać trochę wrażeń i skosztować historycznego przysmaku. Obchody zaczynają się od korowodu, który wyrusza w trasę spod słynnej parafii św. Marcina, w której wszystko się kiedyś zaczęło aż do Zamku Cesarskiego na drugim końcu ulicy. Dziś Rogal Świętomarciński jest możliwy do zakupienia już nie tylko 11 listopada, ale również przez okres całego listopada, zarówno przed, jak i po wydarzeniu, także poza Poznaniem, w innych miastach na terenie województwa wielkopolskiego.

Pieczenie Rogali Marcińskich 

Aby cukiernia mogła sprzedawać tego typu wypieki pod oficjalną nazwą, musi posiadać specjalny certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego. Z dniem 30 października 2008 roku nazwa rogala została nawet objęta ochroną poprzez wpis do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej.

Rogal ten musi również być wypieczony według ściśle określonej receptury i specyfikacji, na podstawie ciasta na bazie margaryny o wadze  od 150 do 250 g oraz zawijany na kształt podkowy. Niektóre cukiernie modyfikują przepis, jednak najczęściej spotykane rogale wypełnione są czarnym lub białym makiem. Dziś smakołyki te można zakupić już nie tylko w lokalnych cukierniach, lecz nawet w dużych sieciach marketów. Przysmak przypominający Rogal Świętomarciński można również upiec samodzielnie dla użytku własnego, na podstawie przepisów znalezionych w Internecie.

Rogalowe Muzeum w Poznaniu

Wszyscy miłośnicy tych rogali powinni zdecydowanie odwiedzić również Rogalowe Muzeum Poznania, mieszczące się na Starym Rynku. Zlokalizowane w zabytkowej poznańskiej kamienicy muzeum to świetne miejsce przybliżające tajemnice i historie tych wyśmienitych wypieków, a także gwarę i historię miasta. Dla gości prowadzone są tzw. pokazy rogalowe przybliżające uczestnikom historię rogali oraz składniki, jakie używane są do produkcji. Goście mogą również skorzystać z degustacji i możliwości wspólnego wypiekania.

Widać, więc, że tradycja, która powstała wiele lat temu trwa w Poznaniu najlepsze i jest ceniona nie tylko przez Poznaniaków, ale również turystów, którzy przybywają do Poznania poznać tajemnice tej słodkości.

Nasi Partnerzy

Sklep papierniczy Biurowezakupy24.pl Sklep z markowymi narzędziami Tooles.pl Wingsofquality.eu Olejki CBD od eNaturalnie.pl Kamieniołomy  - importer kamieni półszlachetnych